Temat: zespol downa
Czy osobe z zespolem downa w wieku 18lat mozna nauczyc mowic, pisac i czytac?Czy ma ktos jakies doswiadczenia z tym zwiazane?prosze o odpowiedzi.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum | Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym » Poznajmy się » zespol downa
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy osobe z zespolem downa w wieku 18lat mozna nauczyc mowic, pisac i czytac?Czy ma ktos jakies doswiadczenia z tym zwiazane?prosze o odpowiedzi.
dzień dobry! Moim zdaniem w tym wieku -18 lat to juz trochę za póżno.Zawsze jednak można próbowac .Mam syna,ktory ma lat 19.Umie czytać pisać ,obsługuje komputer.Jego naukę zaczeliśmy bardzo wcześnie,bo już od najmłodszych lat.Była to nauka przez zabawe.Jak każde dziecko chloną wiedzę jak gąbka.Są osoby z Downem z uposledzeniem lekkim,umiarkowanym,lecz sa też z głebokim. Proszę nie tracic cierpliwosci i probowac. ![]()
Witam, jestem mama dwójki dzieci z nierozpoznanym zespołem genetycznym, Szymek 16lat lat głęboko upośledzony, Kasia 9lat z upośledzeniem na granicy umiarkowanego i lekkiego. Szukam kontaktu z rodzicami dzieci upośledzonych umysłowo w stopniu głębokim. Bardzo proszę takich rodziców o kontakt!!!!
Witam,
chętnie pomogę Państwu nawiązać kontakt z rodzicami, którzy mają dzieci niepełnosprawne intelektualnie. Proszę tylko o informację w jakim rejonie Polski mieszkacie.
Ja jestem z Lubelszczyzny, mój e-mail jest na stronie internetowej moich dzieci, ale co ważne, chodzi mi o rodziców dzieci z GŁĘBOKIM upośledzeniem umysłowym. Otworzę na forum właściwy wątek, bo się niechcący wpisałam w wątek dla dzieci z zespołem Downa. Dzięki i pozdrawiam.
Nie wiem, pewnie nikt nie wie, bo nie można mieć pewności. Myślę, że to bardzo późno, żeby zacząć naukę, ale zawsze warto próbować. Znam dzieci i osoby dorosłe z zespołem Downa, które mówią, piszą, tańczą i śpiewają:) jednak edukacje zaczęły znacznie wcześniej. Dużo zależy tez od stopnia niepełnosprawności jaki jest stwierdzony u tej 18-letniej osoby z zespołem Downa?
Nigdy nie można uogólniać...ale z pewnością jest to bardzo późno. Osoby które znam z zespołem downa uczyły się od małego...nawet nam-osobom pełnosprawnym jest trudniej uczyć się różnych rzeczy w starszym wieku, a osoby niepełnosprawne mają jeszcze większy problem..
z takiej krótkiej informacji o dziecku nei można odpowiedziec jednoznacznie tak lub nie
proszę o szczegółowe inf o dziecku\
pozdrawiam
Uważam że 18 lat to raczej zdecydowanie za późno na naukę czytania i pisania! niestety nie znając osoby trudno coś na ten temat powiedzieć.Mam dwóch podopiecznych z zespołem Downa i żadne z nich nie umie czytać i pisać .Jedyne co potrafią to podpisać się imieniem i nazwiskiem.
Na naukę mowy to chyba za późno. Ale można wprowadzić np. uproszczony język migowy ,czyli Makaton. Mój syn ma 14 lat , nie mówi, dopiero teraz zaczęliśmy uczyć go gestów metodą behawioralną , nauka przez naśladowanie.Wkładamy w tą naukę sporo wysiłku ale już zna kilka gestów.
Pozdrawiam.Ewa
Niestety możliwość nauczenia się w tym wieku umiejętności mówienia osoby sprawnej/zdrowej jest niemożliwe a tym bardziej osoby niepełnosprawnej, znane są nauce przypadki dzieci odrzuconych przez rodzinę, a wychowane z zwierzętami które nie nauczyły się mówić mimo ciężkiej pracy z specjalistami
nauka pisania i czytania też nie, jeżeli jest nie opanowana mowa i jej rozumienie
Gdzie był ten chłopiec do tej pory? Uczęszczał do jakiejś szkoły?
Można podjąć pracę opartą na piktogramach.
Na naukę czytania i pisania to już trochę późno. Im wcześniej są podjęte odpowiednie kroki tym lepiej. Jednak trzeba próbować. Ale może warto spróbować rozpoczynając od alternatywnych sposobów komunikacji np. piktogramy itp.
Witam. Jestem uczącą się terapeutką.
Osoby z zespołem downa którzy chcą się uczyć pisać, mówić i czytać w wieku 18 lat czy nawet mniej więcej nigdy nie jest za późno na naukę. Trzeba mieć dużo siły i dużo pracy z osobami. Np ta osoba która nie mówi i jest całkowicie głuchy to ja rozumiem, jest wtedy kontakt migowy. Można nauczyć się języka migowego. Ja brałam kurs języka migowego i zdałam z tego egzamin za pierwszym razem. Pomagam innym osobom nawet całkowitych głuchych. Naprawdę nigdy nie jest za późno. Uwierzcie mi. Wyobraźcie sobie, że np ja mam teraz 19 lat, nagle straciłam słuch i lekarze proponują Mi implant wczepić i musze odnowa zrehabilitować mowę, czytanie, i pisanie, tez nigdy nie jest za późno, to jest podobnie jak tu osoba chce nauczyć się w tym podobnym wieku mówić, czytać i pisać, czy nawet migać oczywiście, że sporo czasu trzeba mieć na to. Uwierzcie mi.
Wiem coś o tym, miałam akurat zajęcia na ten temat.
Pozdrawiam i dobranoc.
ja jestem po szkole specjalnej jestem self adwokatem wiem co to jest za choroba zespół downa to jest ciężka choroba u osoby niepełnosprawnej ja pracuje w Z.A.Z. w Prze-orsku jest tam kilka osób z taką chorobą ja pomagam innym ludziom niepełnosprawnym pozdrawiam was serdecznie wszystkich ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o: PunBB