1

Temat: artykuł na stronie PSOUU

Na stronie PSOUU, w Recenzjach, umieściłam artykuł z Polityki 24/2010. Artykuł jest zeskanowany, bo mimo, że kupiłam zarówno wersję papierową jak i elektroniczną, nie mogę podzielić się z Wami wybranym fragmentem. W tym kraju rządzą korporacje.

Jakieś refleksje po przeczytaniu?

2

Odp: artykuł na stronie PSOUU

To ja się podzielę swoją refleksją - w ramach samoobsługi forumowej  big_smile
Pomijam skandaliczne zachowanie niektórych osób i internautów opisane w artykule, bo to sprawa bezdyskusyjna i oburzająca. Ale oprócz tego aspektu mnie poruszyła jedna sprawa - okazuje się, że bohater tego artykułu potrafi przekroczyć granice nietykalności innych osób. W jednym miejscu jest napisane, ze zdarza się, że podchodzi do kogoś i mocno klepie go w ramię. Nie jest to pierwszy raz, kiedy spotykam się z takim zachowaniem osób niepełnosprawnych intelektualnie. Czy ktoś pamięta sprawę sprzed trzech lat z Łodzi, kiedy niepełnosprawny intelektualnie człowiek został postawiony przed sądem za naruszenie nietykalności młodej kobiety? Tu jest link do artykułu.
Siostra tego człowieka twierdziła, że on nie wie, co robi i że w taki sposób wyraża sympatię. W takim razie dlaczego pozwala mu się na samodzielne poruszanie się po ulicach? Takie osoby powinny mieć jasno postawione granice i powinny być nauczone zasad współżycia społecznego. Sąd, oskarżenie i ukaranie to pewnie zbyt mocne środki interwencji, szczególnie, że oskarżony o pedofilię i osadzony w więzieniu może nie przeżyć. Ale nie można mieć postawy, że nic się nie stało i że ktoś taki ma prawo do tego typu zachowań.

3

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam ten lakoniczny artykuł, ale po spotkaniu z biegłym sądowym seksuologiem to "dwukrotne klepniecie w pośladki i pogłaskanie po plecach" przez dorosłego mężczyznę z niepełnosprawnością intelektualną chyba nie powinno wiązać się z zagrożeniem pozbawienia wolności do lat 12.
Takie są moje refleksje, szczególnie, że mężczyzna ten może mieć problemy z wytłumaczeniem co dokładnie chciał zrobić i dlaczego to zrobił.
Sprawy dotyczące nadużyć seksualnych  przez osoby z niepełnosprawnością intelektualną bądź wobec tych osób są bardzo trudne.
Polecam kontakt z panią Barnadetą Jabłońską, która ma dość dużą wiedzę w tej dziedzinie.

4

Miła Do,
też uważam, że 12 lat to jakiś absurdalny wyrok, szczególnie, że pobyt w więzieniu może taką osobę narazić na niewyobrażalne traumy.
Ale... chodzi mi o to, że wszyscy, którzy żyjemy w społeczeństwie, podlegamy pewnym ograniczeniom i wymaganiom. I jeśli osoba niepełnosprawna intelektualnie chce brać udział w życiu takiego społeczeństwa bądź jej opiekunowie tego chcą, to podlega tym samym ograniczeniom i nie może ich przekraczać. Dlatego wg mnie nie powinno się pozwalać na tak daleko posuniętą samodzielność takich osób.

5

Ze zdziwieniem czytam Pani wypowiedź.
Zupełnie nie rozumiem Pani stanowiska "nie powinno się pozwalać na tak daleko posuniętą samodzielność takich osób", bo w kontekście tego artykułu można by rozumieć, że osoba ta nie powinna wychodzić z domu lub w lepszej wersji, być prowadzana za rękę przez... no, właśnie przez kogo???
Mężczyzna ten nie jest ubezwłasnowolniony, a nawet gdyby był opiekun prawny nie zajmuje się wsparciem w codziennym funkcjonowaniu.
Także Droga Administratorko, o co Ci właściwie chodziło?

6

Osoba taka powinna być najpierw nauczona - tak, jak każde dziecko, które potem staje się dorosłym - zachowań społecznych. Jeśli nie ma takich umiejętności - nie powinna samodzielnie uczestniczyć w życiu społeczeństwa, tylko właśnie z opiekunem. Granice muszą być stawiane i egzekwowane. Tak, jak w całym społeczeństwie. Na tym polega normalność.

7

osoba taka powinna być nauczona -tak jak każde dziecko potem idzie do szkoły zawodowej a potem wybiera kierunek nauczania i studia lub praca na otwartym rynku pracy