1

Temat: Na prawo most, na lewo most, a dołem Wisła płynie

Ten niekonwencjonalny temat jest utworzony dla wszystkich, którzy chcą coś napisać w kontekście PRAWA i LEWA  wink

2

Odp: Na prawo most, na lewo most, a dołem Wisła płynie

Jeśli dobrze rozumiem, chodzi o kwestie wyboru którą  drogą mamy isc i jakich mostów  nie warto za sobą palic. Dobrze rozumiem?

Ostatnio edytowany przez Wio (2010-05-09 22:28:55)

3

Hej Do
A czy nasze prawo jest z sprawiedliwe w naszej Polsce. Myślę że w cale? Może się mylę, ale uważam ze nasze prawo w tej naszej Polsce jest do niczego i nic nie jest sprawiedliwe. Na przykład jak bym mieszkała sama i bym poszła na zwolnienie lekarskie. I lekarz nie kazał mi lerzecc, a mogę wychodzic. Co komisja mi może zrobi? Przypuśmy moja siostra wyjechała na czasy, moje rodzice nie mają czasu. Sąsiadami żyje się różnie. A jak człowiek mieszka sam i musi zrobic sobie zakupy, żeby nie umrzec z głodu, sam człowiek musi kupic sobie leki, czy pujśc sam do lekarza. A krzywo inni patrzą że człowiek chodzi po ulicy, jak trzeba czasem. Ale oczywiście jest takie kupie u Nas prawo, że nikogo nic nie interesuje. Co mamy mówic głośno, że mamy prawo wyjśc, jak samemu się mieszka itp. A nie pisze na zwolnieniu, ze mamy lerzec. Jak mamy się zachowac w takiej sytuacji? Dałam po prostu jeden przykład. Będziemy o tym głośno mówic, i czy to coś da? Pozdrawiam serdecznie.

Ostatnio edytowany przez DORCIA (2010-08-06 21:58:57)

4

Witam Do
No właśnie czy w tej naszej kochanej Polsce się kiedyś coś się z mieni naszym tym śmiesznym prawem? Na pewno nie. Te nasze prawo jest nie sprawiedliwe. Na przykład  wczoraj oglądałem jeden program. Chłopak miał wypadek, po wypadku był tylko rośliną, można tak określic. Matce kazali przyjechac z chłopakiem, żeby coś podpisac. Matka rozpaczy mówi że On nie może przyjechac, bo się nie rusza itp. Ale jest takie głupie prawo, że to ich nie interesuje. I co matka musiała chłopaka ubezwłasnowolnic tylko dla tego że by matka mogła się za niego podpisac. To są jakieś głupie przepisy. To jest nasze takie dziwne, bez sensu prawo. Czy będzie kiedyś lepiej? Uważam ze nie. Pozdrawiam serdecznie.

5

Witam was serdecznie.
Ja też z wami się zgadzam, nasze prawo w naszym kraju jest do niczego. Te przepisy są dziwne, delikatnie mówiąc. Mam wiele doświadczeń. No właśnie, bo wiem Dora że dałaś mój przykład. Jedna osoba chciała wszystko zrobic żeby kontrola mnie sprawdzila, czy faktycznie jestem chora. A lekarz nie przepisał mi leżenia. Faktycznie moja siostra wyjechała z chłopakiem na czasy. Rodzice nie mają czasu, a ja mieszkam sama. No i co mam zrobic? Ja samodzielnie chodzę do lekarza, czy po zakupy itp. I co ja nie mogę wyjśc nawet po leki, bo kontrola może mnie sprawdzic. Albo nie mam sobie kupic jedzenia i mam umrzec z głodu, bo kontrola. No właśnie ostatnio mówiłam ze mam prawo iśc samodzielnie nawet do lekarza. I nic nie mogą mi zrobic. Mieszkam samodzielnie i jestem dorosła. Jedna osoba mi powiedziała że mam rację, ze mam o tym głośno mówic, a czy coś to da?. Bo przecież  prawie jest inaczej, przepisy są różne. Nikogo to nie interesuje. Ale Dora ja się tym nie przejmóje, ponieważ kontrola nic nie może mi zrobic, jesli mam na pisane że mogę wychodzic. Więc mogą sobie sprawdzic
Iśc do lekarza też trzeba długo czekac. Człowiek by szybciej umarł,. Dziwne jest te nasze prawo. Właśnie dzisiaj rozmawiałam na ten temat z moim ojcem. Mogłabym tutaj dużo dac przykładów, ale to nie o to chodzi. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Wio (2010-08-07 23:24:00)

6

Witam wszystkich "prawników",
dawno nie wchodziłam na stronę i nie wiedziałam, że takie ciekawe wypowiedzi są na forum o prawie.
Napiszcie jeszcze kilka przykładów, kiedy prawo jest "dziwne". Ja przez słowo "dziwne" rozumiem "niedostosowane do życia".
Bardzo podobają mi się sytuacje opisane wyżej.
Czekam na więcej przykładów "dziwnych" zapisów prawnych w naszym kraju.
Pozdrawiam  wink

7

Witam
Daję następny przykład. Jeżeli chcemy dostać się do lekarza, na przykład do Ginekologa, Ortopedy, Okulisty itp. Dużo by tu wymieniać. Wszędzie żeby się szybciej dostać, to prywatnie bo na kasę chorych niema szans. Daję przykład mojej znajomej. Żeby wstawić protezę, bo bardzo bolała noga  musiała czekać w kolejności, przeszło rok i to trochę po znajomości. Ta pani ma  prawie 80 lat. Tyle lat płaciła składki zdrowotne i gdzie są te jej i nie tylko jej pieniądze, pobierane do ZUS, przecież jak by sobie odkładała te pieniądze, co pobierał ZUS,  to by chyba mogła jechać do Stanów i się leczyć. A u Nas, to tylko obiecanki cacanki. Sami kłamcy i nie tylko i to jest sprawiedliwe prawo? Chyba nie.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez Wio (2010-09-30 15:32:56)

8

Prawo? prawo jest do niczego w naszym kraju. Mówię wam. Nie podoba mi się co jest w naszym prawie.... poprostu brak mi słów by o tym opisać... Jest do niczego. Sorry, że tak mało piszę, ale narazie głowy nie mam. Myslę teraz o przystąpieniu niedługo do kolokwium z anatomii i terapii oraz patologii...
Dobranoc.

9

Witam wszystkich.
Chciałbym tu wyrazic swoje zdanie, na temat prawa. Denerwuje mnie to że sa wydawane zbyt łagodne wyroki dla pijanych kierowców. Np. to że pijany rowerzysta jest surowiej traktowany niż pijany kierowca samochodu. A przecież kierujący samochodem pod wpływem alkocholu, czy środków odurzających jest tak samo potencjalnym zagrożeniem na drodze,jak rowerzysta.Pamiętam wypadek śp.Marka Kotańskiego,on właśnie zginął przez pijanego rowerzystę.To co powiedziec o pijanym za kierownicą samochodu.
Pozdrawiam.

10

Witam wszystkich serdecznie smile
Czy to jest sprawiedliwe? Czy prawo jest z sprawiedliwe? Na pewno nie! Prawo jest do niczego. Teraz wszystko idzie w górę. Teraz wszystko drożeje żywność, ubrania itp. Nie ma za co nie raz kupić nawet mleka dla dziecka, bo idzie teraz wszystko w górę. A wypłaty, rety nie chcą podnosić. Mamy marne pieniądze. Czy to jest z sprawiedliwe? Czy w tym prawie nic się nie z mieni. Jak by chcieli to najchętniej też by zabrali nam renty. Czy to kiedyś się z mieni i coś się poniesie? Najlepiej podnosić wszystko, a wypłaty, rety grosze. Chcemy normalnie też żyć. sad  Pozdrawiam wszystkich.

11

Witam. smile Moja koleżanka tu ma rację. Czy prawo jest z sprawiedliwe? Uważam że w cale! To prawda idzie już wszystko w górę. Zaczyna wszystko drożej kosztować. Ceny Nas przerastają . Jeżeli chcemy żyć, to trzeba kupić, oki. A wypłaty, renty nie chcą podnosić w górę. Dostaje się marne grosze i jeszcze wymagają. A jak idzie się na komisje to jeszcze renty zabierają. Znam takie przypadki po moich znajomych. Czy to jest z sprawiedliwe! Pijaki zarabiają więcej, niż osoby niepełnosprawne. A nie którzy osoby niepełnosprawne intelektualnie też chcą normalnie żyć. Mieszkać samodzielnie, czy założyć rodzinę. Wszystko idzie w górę, a czy kiedyś podniosą renty, wypłatę? Wątpię!   neutral  Pozdrawiam wszystkich.

Ostatnio edytowany przez Misio (2011-08-03 08:30:42)