1

Temat: prosba

mam znajomą 18 letnią dziewczynę z niep. lekką która szuka znajomych,
jeśli ktoś z was zna jakieś stowarzyszenia, fundację etc. do których mogłaby się zwrócić w celu nawiązania kontaktu ze swymi rówieśnikami proszę o kontakt
pozdr

2

Odp: prosba

Trudno jest podać jakiś kontakt, kiedy nie wiadomo skąd jest ta dziewczyna. Dobrze byłoby, żeby Ona założyła na forum swój temat i może wtedy ktoś z Jej okolic odezwie się. W Warszawie są jakieś możliwości, w innych miastach może mniejsze, ale mimo to też są.

3

przepraszam moje roztargnienie
dziewczyna jest z warszawy

4

polecam WTZ, tutaj masz namiary na te działające w W-wie:

http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/11751

to naprawdę super sprawa, pozna wielu nowych znajomych, miło spędzi czas, nauczy się ciekawych rzeczy...

5

WTZ dla osoby z lekkim stopniem niepełnosprawności ..... hm ... ciekawe ..... hmm
Ktoś widział orzeczenie z takim stopniem niepełnosprawności i wskazanie do WTZ? poproszę o skan .....  big_smile
Funduję wyskoką nagrodę za taki cud natury ......

6

z lekkim stopniem niepełnosprawności intelektualnej można uczęszczać do wtz jeżeli dochodzą to tego sprzężenia
sprzężona niepełnosprawność dotyczy wzroku, słuchu, narządu ruchu lub ich braku, chorób przewlekłych, problemów neurologicznych - epilepsja, itp
można mieć lekki stopień niepełnosprawności i jeżdżąc na wózku być w wtz
a orzeczenie jak ktoś bardzo chce można zmienić na inny stopień, aby się dostać. sad

7

asia napisał/a:

z lekkim stopniem niepełnosprawności intelektualnej można uczęszczać do wtz jeżeli dochodzą to tego sprzężenia (...)

wprowadźmy jakąś logikę do tych naszych rozważań ...

jeżeli ktoś ma wskazania do WTZ w orzeczeniu  - to na pewno nie ma lekkiego stopnia niepełnosprawności.
Składy rzekające dają wskazania do WTZ tylko i wyłącznie dla osób z umiarkowanym bądź znacznym stopniem niepełnosprawności.

A to że niektóre wtz-ty nie stosują sie do zapisów w orzeczeniach,  jest niezgodne z zaleceniami - polecam raport PFRON w sprawie Warsztatów Terapii Zajęciowej;

Jeszcze raz powtarzam - jak ktoś widział takie wskazanie przy lekkim stopniu niepełnosprawności - ufundowana wysoka nagroda  big_smile

po drugie jeśli ktoś jeździ na wózku i ma te wszystkie sprzężęnia i ma lekki stopień niepełnosprwaności to chyba był na komisji w której siedzieli niewidomi ..... i jeżeli wy przyjmujecie takiego kogoś pod swoje skrzydła stowarzyszenia i nie robicie nic by to orzeczenie zmienić na właściwe - to żal mi waszych podopiecznych, którym wmawiacie swój profesjoinalizm .... hmm

8

Amadeuss napisał/a:

nie robicie nic by to orzeczenie zmienić na właściwe - to żal mi waszych podopiecznych, którym wmawiacie swój profesjoinalizm .... hmm

a co jam zrobić zgłosić że orzeczenie jest niezgodne z stanem faktycznym uczestnika?
jest tak a nie inaczej, podopiecznemu mówi się że nie zostanie przyjęty bo ma nie takie orzeczenie a on idzie i za jakiś czas przychodzi z odpowiednim orzeczeniem,
ponadto pan mnie nie zna, i niema pan prawa mnie oceniać, uczestnik który chce chodzić do wtz, a niema innej alternatywy ma siedzieć w domu?

9

widzę bezradność i marazm w tym działaniu "co mam zrobić" - najlepiej rozłożyć ręce i płakać ...... sad

Składa sie wniosek na ponowną komisję ot co - tak jak ma to miejsce u nas - i nie było sytuacji żeby komisja nie przyznała wyższego stopnia i nie zaznaczyła tego co od dawna powinno być w orzeczeniu, w czasie oczekiwania na termin pomaga się uczestnikom w skompletowaniu dokumentacji ewentualnie zrobieniu nowych badań, opinii itp.
A jeśli jest taka potrzeba jedzie sie z uczestnikiem na tą komisję ....

podopiecznemu mówi się że nie zostanie przyjęty bo ma nie takie orzeczenie a on idzie i za jakiś czas przychodzi z odpowiednim orzeczeniem,

brawo, najlepiej niech sobie radzą sami .... brawo ....

uczestnik który chce chodzić do wtz, a niema innej alternatywy ma siedzieć w domu?

a czy tylko wtz istnieje na świecie? jako stowarzyszenie możecie tworzyć wiele innych placóek w których moze on znaleść miejsce

ponadto pan mnie nie zna, i niema pan prawa mnie oceniać

mam prawo, jest wolność słowa od 1989 roku to po pierwsze, a po drugie z tego co piszecie można wywnioskować jak wygląda wasza praca o dobro OSN .....